Ogólne informacje i porady

  • Rójka

            Rój pszczeli osadzamy na 4 snozach. Z uwagi, iż naturalne roje dynamicznie się rozwijają, snozy zostaną odbudowane w ciągu kilku dni. Przez 5 dni nie zaglądamy do gniazda. W przypadku słabych pożytków możemy podać 2 litry syropu cukrowego 1:1. Po 10 dniach poszerzamy gniazdo o 2 snozy i postępujemy z rojem podobnie jak z odkładem.

  • Pożytki

Trudno jednoznacznie określić terminy głównych pożytków, gdyż jest to uwarunkowane czynnikami atmosferycznymi w danym roku i regionem naszego kraju. Możemy jednak przyjąć następujące okresy kwitnienia:

  • wierzba od 15 kwietnia do 25 kwietnia
  • rzepak od 1 maja do 20 maja
  • akacja od 15 maja do 15 czerwca
  • lipa od 10 czerwca do 30 czerwca

 

  • Syrop cukrowy

Syrop 3:2 (3 kg cukru, 2 l wody)                        Syrop 1:1

1 l = 0,76 kg cukru, 0,51 l wody                         0,5 l = 0,31 kg cukru, 0,31 l wody

6 l = 4,58 kg cukru, 3,05 l wody                         1 l    = 0,63 kg cukru, 0,63 l wody

8 l = 6,11 kg cukru, 4,06 l wody                         2 l    = 1,25 kg cukru, 1,25 l wody

 

Olejki eteryczne.

Z uwagi, iż pasieki w ulach TBH powinny być prowadzone metodami ekologicznymi, nie powinno używać się żadnych środków chemicznych do zwalczania chorób pszczół. Jedną z takich metod jest stosowanie olejków eterycznych.

Do zwalczania warrozy stosujemy mieszaninę olejku tymiankowego, eukaliptusowego, kamforowego, miętowego i goździkowego. Podajemy je do odparowania na dennicę w ilości 1 cm3 (20 kropli) z każdego olejku na rodzinę lub mieszamy w stosunku 1:1, zamaczamy pasek tektury 3 cm x 10 cm na 1 godzinę. Dajemy 2 paski na ul między czerw a skrajną ramkę. Stosujemy 2 tygodnie po pierwszym oblocie, potem na początku kwietnia, początku maja, po każdym miodobraniu, w lipcu i sierpniu oraz w końcu października.

Dobre wyniki w walce z warrozą daje również olejek pichtowy (jodłowy) wraz z olejkiem rozmarynowym, które podajemy w ilości od 2,5 do 5 ml na ul. W ekologicznej pasiece możemy stosować olejek cynamonowy, który zwalcza zarodniki zgnilca oraz olejek cytrynowy i kminkowy, które mają właściwości bakteriobójcze.

Dodatkowo na dennice możemy po każdym przeglądzie włożyć liście orzecha (2, 3 szt.), korzeń chrzanu i liście rabarbaru. Do podkurzacza podczas pracy w pasiece wkładamy sumak octowiec, hubę z brzozy, liście orzecha, tymianek, wrotycz, lawendę, piołun, melisę, miętę, rumianek, chrzan, szałwię. Wskazane jest wykonywanie odymiania pszczół tymi ziołami przez wylot co 5 dni.

Bibliografia.

  1. Hodowla Pszczół – dr Jan Curyło
  2. Poradnik Pszczelarski – mgr Czesław Bojarczuk
  3. Kalendarz Pszczelarski – dr Jerzy Bobrzecki